2.- Concepte de contracte electrònic
3.- Principals característiques
5.- Principals conceptes relacionats amb el contracte electrònic
6.- Models de contractes electrònics
7.- Principis de contractació electrònica
8.- Modalitats de la contractació electrònica
Normativa europea:
Normativa Nacional:
El contracte subscrit per via electrònica o contracte electrònic és: "Tot contracte en què l'oferta i l'acceptació es transmeten per mitjà d'equips electrònics de tractament i emmagatzematge de dades, connectats a una xarxa de telecomunicacions".
1. Dificultat d'identificació de les parts intervinents
2. Inseguretat jurídica
3. Reconeixement del document electrònic
4. Formació del consentiment: Consentiment? O Contracte d'adhesió; Moment i lloc on es forma el consentiment; Autenticitat; Capacitat; Nul·litat per vicis de consentiment (edat, capacitat mental, autorització)
5. Drets del consumidor
6. Protecció de dades personals (ha de complir la llei corresponent)
L‟existència dels contractes electrònics està recolzada pel principi de llibertat de forma, establert per l‟ordenament jurídic espanyol. L'única excepció són els contractes relatius al dret de família i successions, és a dir, aquests darrers no es poden subscriure per via electrònica.
Obligacions prèvies a la formació del contracte: inclouen el subministrament de la següent informació (del prestador del servei al destinatari) sobre:
1. Els tràmits necessaris per dur a terme el contracte
2. Si el contracte s'arxivarà i l'accés a aquest
3. Les vies per corregir possibles errors
4. La llengua a què es podrà llegir el contracte
5. Les condicions generals de contractació
6. El que disposa la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista, corregida per la Llei 48/2002, Art. 3, quant a la subscripció de contractes a distància.
5.1. Serveis de la societat de la informació o serveis
Tot servei prestat normalment a títol onerós, a distància, per via electrònica ia petició individual del destinatari. Comprèn també els serveis no remunerats pels seus destinataris, en la mesura que constitueixin una activitat econòmica per al prestador de serveis.
Es classifiquen com a tals serveis els següents:
No tenen la consideració de serveis de la societat de la informació els que no reuneixin les característiques assenyalades al primer paràgraf d'aquest apartat i, en particular, els següents:
5.2 Servei d'intermediació
Servei de la societat de la informació pel qual es facilita la prestació o la utilització d'altres serveis de la societat de la informació o l'accés a la informació. Són serveis d'intermediació, la provisió de serveis d'accés a Internet, la transmissió de dades per xarxes de telecomunicacions, la realització de còpia temporal de les pàgines d'Internet sol·licitades pels usuaris, l'allotjament als servidors de dades, aplicacions o serveis subministrats per altres i la provisió dinstruments de cerca, accés i recopilació de dades o denllaços a altres llocs dInternet.
5.3. Prestador de serveis
Persona física o jurídica que proporciona un servei de la societat de la informació.
5.4. Destinatari del servei
Persona física o jurídica que utilitza, sigui o no per motius professionals, un servei de la societat de la informació.
5.5. Consumidor
Persona física o jurídica en els termes establerts a l'article 1 de la Llei 26/1984, de 19 de juliol, general per a la defensa dels consumidors i usuaris.
5.6. Comunicació comercial
Tota forma de comunicació adreçada a la promoció, directa o indirecta, de la imatge o dels béns o serveis duna empresa, organització o persona que realitzi una activitat comercial, industrial, artesanal o professional. A efectes d'aquesta Llei, no tenen la consideració de comunicació comercial les dades que permetin accedir directament a l'activitat d'una persona, empresa o organització, com ara el nom de domini o l'adreça de correu electrònic, ni les comunicacions relatives als béns , els serveis o la imatge que s'ofereixi quan siguin elaborats per un tercer i sense contraprestació econòmica.
5.7. Professió regulada
Tota activitat professional que requereixi per al seu exercici obtenir un títol, en virtut de disposicions legals o reglamentàries.
5.8. Àmbit normatiu coordinat
Tots els requisits aplicables als prestadors de serveis de la societat de la informació, ja siguin exigits per aquesta Llei o altres normes que regulin l'exercici d'activitats econòmiques per via electrònica, o per les lleis generals que els siguin aplicables, i que sereferiran als següents aspectes:
5.9. Òrgan competent
Tot òrgan jurisdiccional o administratiu, ja sigui de l'Administració General de l'Estat, de les administracions autonòmiques, de les entitats locals o dels seus respectius organismes o ens públics dependents, que actuï en l'exercici de competències legalment atribuïdes.
Enllaç pàgina web contractes informàtics.com
8.1. "Business to Consumer (B2C) o modalitat companyia - client"
És el més regulat. Engloba operacions com ara compravenda, arrendament de serveis, etc.
8.2. "Business to Business (B2B) o modalitat companyia - companyia"
Es coneixen com a Contractes EDI: entre empreses, contractant models econòmics, contractes ASP. Per exemple: el lliurament de la comptabilitat a una altra empresa per portar-lo i gestionar-lo
8.3. "Peer to Peer (P2P)"
Per mitjà de correu electrònic: (Exemple: Napster: dos servidors es comuniquen i fan intercanvi de música).
8.4. "Consumer/Business to Government (C/B2G) o modalitat companyia – administració o client - administració"
Són els contractes electrònics subscrits entre el Govern i les empreses o els consumidors.
El comerç electrònic (295)